اسباب‌بازی‌های هوشمند برای تمامی سنین (قسمت دوم)

پیش‌دبستانی‌ها: آن‌ها چگونه بازی می‌کنند؟
نوزادان اشیا را با حواس پنچ‌گانه کشف می‌کنند. کودکان نوپا شروع به درک از نحوه‌ی کار با اشیا می‌کنند و اما پیش‌دبستانی‌ها از اسباب‌بازی‌ها و اشیای دیگر برای اهداف مورد نظر خود استفاده می‌کنند. در عین حال دنیایی از سایر امکانات و توانایی برای آن‌ها متصور می‌شوند. میزی که با پتو روی آن پوشانده شده، تبدیل به یک کلوب مخفی برای آنان می‌شود. برای یک کودک پیش‌دبستانی، جهان بدون محدودیت تبدیل به مکانی جادویی می‌شود و قطعا خودشان آفریننده‌ی آن جهان هستند. بسیاری از بچه‌ها در این سن فکر می‌کنند قدرت جادویی دارند و می‌توانند با هیولاها بجنگند و برنده شوند، یا به یک شاهزاده خانم، پری و موجودات خیالی و عجیب دیگر تبدیل شوند. اغلب بچه‌ها در این سن برای شما دنیایی خیالی می‌سازند و انتظار دارند کنار آن‌ها در آن دنیای خیالی زندگی کنید. هم‌چنین با دوستان خیالی آن‌ها آشنا شوید. این نوع بازی‌های فانتزی برای رشد بچه‌ها مهم است و به آن‌ها کمک می‌کند با ترس، اضطراب، امید و رویاهایشان روبرو شوند. انتظار شنیدن این جمله : مامان، بابا، نگاه کن! را زیاد داشته باشید. چرا که کودک‌تان با تایید و پشتیبانی شما راهی دنیای خیالی و دستاوردهای بیشتر می‌شود. در این دوره از زندگی کودکان به برقراری ارتباط با هم‌سن‌های خود تمایل بیشتری دارند و شروع به یادگیری بازی با کودکان دیگر می‌کنند. بازی‌های نمایشی پیچیده‌تر می‌شود. دانش بچه‌ها نسبت به دنیای اطراف خود پیچیده‌تر و کامل‌تر از قبل می‌شود. بنابراین تعجب نکنید اگر کودک‌تان بداند که چطور با وسایل الکترونیکی بازی کند و یا اسباب‌بازی‌های برقی (ماشین کنترلی، بازی‌های ویدیویی) را راه بیندازد.

اسباب‌بازی‌های هوشمند برای کودکان پیش‌دبستانی:
هنر و صنایع‌دستی؛ افزایش مهارت‌های حرکتی، فعالیت‌هایی مانند کار با مدادرنگی، تهیه‌ی عکس از اعضای خانواده، استفاده از قیچی ایمن برای برش کاغذ که باعث تقویت مهارت‌های حرکتیَ، عزت‌نفس و خلاقیت کودک می‌شود.
بلوک‌ها و مجموعه‌های ساخت‌وساز؛ ساختن برج (و فهمیدن چگونگی جلوگیری از سرنگونی و خراب شدن آن)، مهارت‌های حل مساله، هماهنگی بین دست و چشم. کودکان با استفاده از تخیل خود ساختمان می‌سازند و یا با وسایل نقلیه‌ی اسباب‌بازی خود بازی می‌کنند.
پازل‌ها؛ باعث تقویت مهارت حل مساله  و سرعت‌عمل کودک می‌شوند و تفکر منطقی را آموزش می‌دهند.

کودکان بزرگ‌تر از پیش‌دبستانی‌ها: آن‌ها چگونه بازی می‌کنند؟
آن‌ها درک کامل‌تری نسبت به جهان پیرامون خود دارند و اکنون مهارت‌های خود را به چالش می‌کشند. مثل شرکت در مسابقات فوتبال یا بافتن موهای دوست خود. اکنون می‌تواند استعداد و علایق خود را بشناسد. مثلا کودک چهارساله‌ای که قبلا از گوش دادن به قصه لذت می‌برد، ممکن است عاشق کتاب خواندن شود. یا کودک پنج ساله‌ای که از شنیدن موسیقی لذت می‌برد، ممکن است بخواهد نواختن پیانو را یاد بگیرد. دراین دوره، مهارت‌های حرکتی اصلاح می‌شوند و رو به بهبود می‌رود. مثلا کودکان دوچرخه‌سواری را به درستی یاد می‌گیرند. هنر برای آن‌ها پیچیده‌تر می‌شود. روابطش با هم‌سالان و دوستانش بیش‌تر می‌شود و کودک ممکن است با آن‌ها بیشتر از شما وقت بگذراند. اما یادتان نرود حتی زمانی که کودک‌تان بالغ شود بازهم بهترین دوست و هم‌بازی‌اش شما هستید. بنابراین سعی کنید هم‌چنان با او وقت بگذرانید. برای این‌کار می‌توانید بعضی شب‌ها بازی‌های خانوداگی ترتیب دهید و همه را دورهم جمع کنید. در این دوره، برای کودکان زمان مناسبی است که ماجراجویی‌های جدیدی انجام دهند مانند دوچرخه‌سواری در جاده‌های ایمن که وقتی کوچک‌تر بودند نمی‌توانستند این کار را انجام دهند.

اسباب‌بازی‌های هوشمند برای بچه‌های بزرگ‌تر از پیش‌دبستانی‌ها:
طناب‌بازی؛ در طناب‌بازی بچه‌ها یاد می‌گیرند نوبت را رعایت کنند و با هم‌سالان خود هماهنگ شوند.
بازی‌های کارتی و رومیزی؛ بازی‌های کارتی و یا بازی‌هایی مانند شطرنج که بازی‌هایی استراتژی هستند، قوانین مذاکره و بازی منصفانه و همکاری را به کودکان آموزش می‌دهند و به آن‌ها کمک می‌کنند تا احساسات ناشی از پیروزی و یا شکست در بازی را مدیریت کنند.
آلات موسیقی؛ یادگیری نواختن پیانو، ویولون، گیتار و یا ابزار دیگر مهارت‌های شنوایی و حرکتی را تقویت می‌کنند.
اسباب‌بازی‌های علمی؛ مجموعه‌های شیمی، دوربین‌های شکاری، تلسکوپ‌ها یا اسباب‌بازی‌های دیگر که باعث کشف یا حل مساله می‌شوند به پیشرفت تخیل و مهارت‌های ریاضی و علمی کمک می‌کنند.

اسباب‌بازی ایده‌آل: خودتان
نوزادی که به موبایل خیره می‌شود، بلوک‌های بازی انباشته شده جلوی کودک نوپا، نقاشی یک کودک پیش‌دبستانی با آبرنگ، فعالیت‌هایی هستند که می‌توانند به صورت مستقل انجام شوند. اما در این بین، نقش خودتان را دست کم نگیرید، این شمایید که موبایل را به کودک خود داده، آن را برایش روشن کرده‌اید و او را تشویق به بازی با آن می‌کنید. این شمایید که برای اولین بار به کودک‌تان نشان دادید چطور بلوک‌ها را جمع کند یا چیزی با آن بسازد. وقتی کنار کودک‌تان می‌نشینید و با او نقاشی می‌کشید، یا برایش داستانی می‌خوانید، به او توجه می‌کنید. عزت‌نفسش را قوی می‌کنید. احساس دوست داشتن و امنیت را در او تقویت می‌کنید.
اسباب‌بازی‌ها ابزاری برای کمک به بچه‌ها در توسعه هستند اما در واقع این والدین هستند که رشد کودک را کامل می‌کنند.

منبع: https://kidshealth.org
مترجم: میترا امجدی

محصولات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *