اسباببازی برای کودکان با نیازهای ویژه
والدین کودکان با نیازهای ویژه هنگام انتخاب و خرید اسباببازی نباید فقط به آموزشی و درمانی بودن اسباببازی توجه کنند، اینکه اسباببازی جنبهی سرگرمی و تفریح هم داشته باشد، بسیار مهم است. مجبور نیستید اسباببازیهایی با برندهای خاص و یا گران تهیه کنید، میتوانید یک اسباببازی ساده را انتخاب کنید. این کودکان به اندازهی توانایی بدنی و ذهنی خود از اسباببازیها استفاده میکنند و هرگز به آنها بیشتراز آن فشار نیاورید.
والدین این کودکان، همانند والدین دیگر باید به نکات ایمنی درمورد اسباببازیها توجه کنند.
فکر نکنید چون کودکتان، تواناییهای کودکان دیگر را ندارد، پس اسباببازیها برای او بیخطر است. توصیههای مربوط به تناسب اسباببازی با سن را در نظر بگیرید و اینکه برای کودکان زیرسه سال، اسباببازی با قطعات کوچکتر را انتخاب نکنید.
اگر کودکتان تمایل دارد همه چیز را در دهان خود بگذارد، حتی اگر بالای ۳۶ ماه باشد، باز هم اسباببازیهای با قطعات کوچک را در اختیار او نگذارید. هنگام خرید اسباببازی دقت کنید. راهی طولانی بین حسهای شما و شناخت فرزندتان باقیست.
اسباببازی برای کودکانی که در یادگیری ناتوانند
شما میتوانید با کودکان اوتیسم و یا کودکانی که در یادگیری ناتوانند، بازی کنید. آنها میتوانند حرکات تحریککننده و پر تکرار مانند تکان خوردنهای تکراری، پریدن به بالا و پایین به طور مکرر، پرت کردن اشیا، ضربه زدن به شی یا افراد، چرخیدن و .. را انجام دهند. اگر کودکتان از طیف کودکان اوتیسم باشد، در این حرکات و بازیهای تکراری شرکت میکند و جذب میشود. او قسمتی از بازی را به عهده میگیرد و میتواند در فعالیتهای بیشتری شرکت کند.
وقتی آنها مشغول انجام دادن کاری هستند، رهایشان کنید. اما اگر لازم است که حواس او را پرت کنید، بهترین کار این است که او را با یک اسباببازی و یا بازی پرتکرار مشغول نگه دارید. گاهی اسباببازیها هم برای این کودکان بهتر از هر فعالیت دیگری عمل میکند. اگر نمیتوانید توجه کودکتان را از کاری که انجام میدهد، به بازیای که در حال انجام آن هستید، جلب کنید، راه دیگری را انتخاب کنید. مثلا یک بازی و فعالیت جایگزین. آنقدر فعالیت و بازی را عوض کنید تا کودک حواسش به بازی شما منعطف شود.
از کجا میتوانید اسباببازیهای مخصوص کودکان با نیازهای ویژه تهیه کنید؟
اسباببازیهایی که مناسب رشد کودکان عادی هستند، اسباببازیهای مناسبیاند. در این خصوص والدین میتوانند با متخصصین حرفهای کودک در مورد اسباببازیهای مناسب و فعالیتهای لازم برای رشد مهارتهای شناختی و حرکتی کودکشان، مشورت کنند.
منبع: www.toysadvice.co.uk
مترجم: میترا امجدی

دانشآموختهی حقوق و همچنین ریاضیات کاربردی
وکیل دادگستری هستم، اما دغدغهام تئاتر است. کارم را با بازیگری تئاتر آغاز کردهام، اما تجربهی کارگردانی نیز دارم. در سالهای اخیر در حوزهی تئاتر کودک و نیز صنعت اسباببازی هم با گروهی از دوستانم فعالیت میکنم که طراحی اپلیکیشنی ویژهی تئاتر کودک و نوجوان، و نیز پایگاههایی برای معرفی جهان اسباببازی به عموم والدین، از آن جمله بوده است.
سی و سه سال دارم و هماینک دبیر تحریریهی پایگاه خبری اسباببازیها و دبیر محتوایی اپلیکیشن “نماشک” هستم که بهزودی رونمایی خواهد شد.