بهترین اسباببازی برای کودک یک ساله
برای کودکی که در این سن شروع به شناخت بر اساس تجربیات خود میکند، به قول برخی «خرابکاری» طبیعی است، نباید به او برچسب «شیطان»، «بازیگوش» و «لجباز» بزنید، چون تا تجربه نکند تصوری از اینکه چرا نباید کاری را انجام دهد، ندارد. به همین دلیل است که در بسیاری از بازیهای کودکان در این سن، همراهی پدر و مادر ضروری است؛ البته نه برای منع کردن او بلکه برای جلوگیری از آسیبهای احتمالی.
مغز کودک یک سالهی من چه تفاوتی با مغز یک بزرگسال دارد؟
سه سال اول زندگی دوران طلایی رشد مغز است. تحقیقات میگوید که یک کودک دوساله حدود دوهزار میلیارد اتصالات شبکهیی در مغز خود دارد و فعالیت مغز او، دو و نیم برابر یک انسان بزرگسال است. این اتصالات از این نظر حائز اهمیت هستند که قدرت تفکر را به ما میدهند و فرآیند یادگیری نیز از همین اتصالات شروع میشود. از بدو تولد هر وقت که نوزاد به چیزی علاقهمند میشود و تلاش ذهنی میکند، مغز او شروع به تشکیل یک شبکه میکند. این فرآیند در هنگام تحریک هر یک از حواس نیز انجام میشود، بنابراین هر صدا، تماس، احساس، تصویر، بو و مزه اتصالات بیشتری میسازد. فعالیت ساختارهای مربوط به زبان و سخن گفتن در این دوران بسیار بالا میرود و مناطق مسئول احساسات و اجتماعی شدن فعال شده و با نقاط دیگر مغز ارتباط برقرار میکنند. درک اولیه از احساسات شادی، هیجان، غم و تعجب پیش از دو سالگی شروع می شود، درحالیکه کودک هنوز برای کنترل کردن این احساسات آماده نیست.
کودک یک سالهی من چطور دنیای پیرامون خود را میشناسد؟
توانایی حرکت، سرعت دریافت اطلاعات را برای کودک، نسبت به زیر یک سال، بسیار بالا میبرد اما هنوز هم مهمترین عامل برای یادگیری «حواس» هستند. هرچند که اتصالات مغزی کودک به سرعت رشد کرده است اما این سن آغاز تحلیل کردن علت حادثهها و پدیدهها برای کودک است؛ چیزی که از یک موضوع مهم برای او به دست میآید و آن «تجربهکردن» است. کودک ۱۲ تا ۱۵ ماهه اجزای بدن خود را میشناسد و میتواند صدای حیوانات را تقلید کند. همچنین افراد و اشیا را بهراحتی تشخیص میدهد و اگر از او بخواهید آنها را در اطراف خود به شما نشان خواهد داد. او تلاش میکند کارهای کوچک و سادهی شما را تقلید کند و مهارتهای جدیدی یاد بگیرد. همچنین او در پایان دوسالگی مجموعه لغات خوبی را در ذهن دارد، بهراحتی سخن میگوید و درخواستهای خود را عنوان میکند. همچنین او هفتهبههفته مفاهیم و فرامین پیچیدهتر را یاد میگیرد. کودک در این سن شروع به «نقشبازی» میکند؛ بازیهایی مانند مادرشدن، دکترشدن و یا پلیس شدن. آغاز این بازیها هرچند ساده و کوتاه در پایان دوسالگی اتفاق میافتد اما نشان میدهد که مغز میتواند تفکر نمادین داشته باشد.
برای کودک دوساله کدام اسباببازی را بخرم؟
پیش از آنکه پیشنهادهای ما را دربارهی اسباببازیهای کودکان دوساله ، چند نکتهی ضروری را دربارهی بازی در این سن مطالعه کنید:
– نخست اینکه هیچوقت او را از بازی با اسباببازیهایش محروم نکنید، اگر دوست دارد که یکی از آنها را از کمد بیرون بیاورد و با آن بازی کند، مانع او نشوید.
– دوم اینکه با وجود اینکه او را از اسباببازیهای مورد علاقهاش محروم نمیکنید، سعی کنید دور و بر او را خلوت نگه دارید. این کار باعث میشود که او بتواند بر روی یک بازی تمرکز کند. اسباببازی زیاد اثر عکس در یادگیری کودک دارد.
– سوم اینکه او در این سن در پی کشف بر اساس تجربههای شخصی خود است و به هر شی دیگری به جز اسباببازی نیز علاقه نشان میدهد، پس او را از وسایل ایمنی که میتواند با آنها بازی کند، منع نکنید.
اسباببازیهایی برای بیرون از خانه و فعالیتهای بدنی بیشتر
این اسباببازیها افزون بر اینکه میتواند فعالیت بدنی کودک را بالاتر ببرد، کنترل او را در خارج از خانه نیز راحتتر میکند. در مورد این نوع اسباببازی ایمنی حرف اول را میزند، بنابراین سعی کنید با انتخابهایی مانند توپ پارچهیی و پلاستیکی هم امنیت جسمی او را در خارج از خانه تامین کنید و هم به او قدرت بازی بیشتری بدهید.
اسباببازیهایی که به او احساس استقلال میدهند
کودک در این سن درکی اولیه از فضاهای اختصاصی و اسباببازیهایی که به او تعلق دارند پیدا میکند. همچنین میتواند به خوبی همراه با همسن و سالهای خود مشغول بازی شود. اسباببازیهایی که به او امکان بازی در فضایی جداگانه را میدهند، انتخابهای خوبی هستند.
عروسکهایی که میتواند با آنها «نقشبازی» و صحبت کند
پیش از این گفتیم که کودک در این سن «نقشبازی» را آغاز میکند. او نیاز به صحبت کردن با عروسکهای خود، ماشینها و در کل اسباببازیهایی دارد که بتواند در بازی خود، برای آنها نیز نقش دلخواهش را انتخاب کند.
وسایل موسیقی برای مهارتهای حرکتی و شنوایی
پایان دوسالگی سن خوبی برای یادگیری موسیقی است. کودک در این سن به خوبی میتواند هماهنگی بین حرکت دستهای خود و صدایی که میشنود را بالا ببرد، ضمن اینکه به او قدرت تمرکز بیشتری نیز میبخشد.
جورچین و پازل برای درک روابط بین اشیا، اشکال و رنگها
او در این سن میتواند جایگاه اشیا و افراد را در ذهن خود به صورت مستقل ترسیم کند و نیاز دارد این موارد را به لحاظ فضایی نیز تجسم کند و تفاوت حجم آنها را بفهمد. همچنین او میتواند در این سن به جزییات اجسام و اشیا پی ببرد و چون اعضای بدن خود را نیز شناخته است، به خوبی هویت مستقل اجزا را درک خواهد کرد.
بلوکهای خانهسازی برای درک مفهوم تعادل، سطح و شکل کلی اجسام
مفاهیمی مانند تعادل، توازن، برابری و ابعاد در کل طول دوران کودکی به آرامی درک میشوند. بهترین زمان برای درک این مفاهیم نسبتا پیچیده برای کودک زمانی است که از پس یادگیری و درک جزئیات، حجم و رنگها برآمده باشد.
منبع: برترینها