بههمریختگی اتاق کودک پر از اسباببازی
شما عاشق بچههایتان هستید و دوست دارید آنها را با خرید اسباببازیهای دلخواهشان خوشحال کنید. اما پیش از آنکه این احساس خوشبختی را کاملا بچشید خود را در انبوهی از اسباببازیهایی که در تمام اتاق پخش شده مییابید و ورودتان به اتاق بچهها مترادف است با پا گذاشتن روی میدان مین! لگوها در پایتان فرو میرود، لوازم کوچک زیر دمپایی شما میشکند. مدادرنگیها در تمام اتاق رها شدهاند؛ عروسکها بدون لباس در اطراف افتادهاند و شما جایی را برای نشستن و خواندن قصه شب برای فرزندتان نمییابید!
اگر این تجربه برایتان آشنا است نگران نباشید زیرا شما تنها نیستنید؛ این وضعیتی است که بسیاری از خانوادهها با آن روبهرو هستند.
شاید راهکارهای زیر به کمک شما بیاید:
اسباببازیها را کم کنید
اگر فکر میکنید کنترلتان را بر مدیریت اسباببازیها از دست دادهاید، تعداد آنها را کم کنید. از لوازمی شروع کنید که دیگر مناسب سن کودک شما نیست. مثلا اگر کودک شما خواندن یاد گرفته است وقت آن شده که بلوکهای الفبا را به کودک دیگری که به آن نیاز دارد ببخشید.
باید از بین اسباببازیهای شبیه به هم یکی را انتخاب کنید و بقیه را از دسترس خارج کنید.
اسباببازیهای شکسته را جدا کنید. عروسکهایی که اعضای بدنشان شکسته یا گم شده، پازلهایی که تکههایی از آنها گم شده، ماشینهایی که چرخشان درآمده، خلاصه تمام اسباببازیهای شکسته را دور بریزید.
توجه! اسباببازیهای محبوب فرزندانتان را دور نریزید. ممکن است تصور کنید بچهها با همه اسباببازیهای بازی میکنند، ولی این طور نیست، آنها حتی اگر به همه اسباببازیهایشان علاقه داشتنه باشند، با چندتای محبوب خود بیشتر بازی میکنند آنها را نگه دارید و از شر بقیه خلاص شوید.
جعبههای اسباببازیهای اضافی را به یک مهدکودک یا مرکز نگهداری از کودکان بیسرپرست اهدا کنید و کودکان دیگر را هم شریک شادی و بازی کنید.
اسباببازیها را جلوی دید بگذارید
بچهها معمولا با اسباببازیهایی که جلوی چشمشان قرار دارد بیشتر بازی میکنند. آنها معمولا چیزی را که مدتی نبینند فرامش میکنند، بنابراین به جای اینکه کل اسباببازیها را در سبد بریزید، آنها را جلوی چشم در یک قفسه بچینید. به این صورت هم مرتبتر میشوند و هم کودک امکان بیشتری برای بازی با آنها را دارند. از او بخواهید بعد از تمام شدن بازی، اسباببازی را به همان قفسه منتقل کند و طوری بچینند که مرتب و در دید باشد.
اسباببازیها را به طور چرخشی استفاده کنید
همه اسباببازیها نباید همیشه در دسترس باشند. سعی کنید در بازههای زمانی مشخص اسباببازیهایی را در اختیار کودک قرار دهید و بعد از انقضای مهلت آنها را با گروه دیگری از اسباببازیها جابهجا کنید. به این صورت هم بچهها از بازی تکراری با آنها خسته نمیشوند و هم نظم خانه بیشتر حفظ میشود.
به جای خرید اسباببازی، کتاب بخرید
مجهز کردن یک کتابخانه کوچک برای فرزندتان حتی بیش از خرید بینهایت اسباببازی او را سرگرم میکند. به او یاد بدهید که تنها بازی با وسایل سرگرم کننده نیست بلکه غرق شدن در دنیای کتابها و تصاویر و داستانها میتواند تخیل او را شکوفا کند و او را مدتها سرگرم نگه دارد.
اسباببازیهای کمتری بخرید
بهترین راه برای کنترل اسباببازیها، این است که کمتر خرید کنید. میتوانید یک قانون “هدیه ممنوع” برای جشن تولدها وضع کنید و از همه دوستان و خویشاوندان خود بخواهید که اسباببازی هدیه نیاورند.
هوشمندانهتر خرید کنید
اسباببازیهایی که خلاقیت، کار گروهی و بازیهای نمادین را ممکن میسازند انتخابهای بهتری هستند. بازیهای فکری هم به رشد ذهنی کودکتان کمک میکند و هم میتواند اعضای خانواده را دور هم بیاورد. لگوها و بلوکهای خانهسازی، انتخاب خوبی برای ساعتها بازی مستقل و خلاقانه برای کودک شما است. یک بسته مدادرنگی یا ماژیک میتواند کودک شما را سرگرم نقاشی کند و یا یک سِت آشپزخانه کوچک (قوری و فنجان، قابلمه و …) میتواند ساعتها کودک شما را به تنهایی یا با دوستانش به خود مشغول نماید.
منبع: بازینیک