فواید اسباب‌بازی‌های چوبی آموزشی

شرکت‌های تولید‌کننده‌ی وسایل بازی، هرساله، اسباب‌بازی‌های آموزشی جدیدی را روانه‌ی بازار می‌کنند. بیشتر آن‌ها از قطعات پلاستیکی ساخته شده‌اند. بعضی‌های دیگر زنگوله یا سوت هم دارند. بیشتر این اسباب‌بازی‌ها کاربردهای محدودی دارند.
نمی‌توان نقش این اسباب‌بازی‌ها را در آموزش کودکان نادیده گرفت، اما شما می‌توانید با صرف هزینه‌ی کمتر، اسباب‌بازی‌هایی تهیه کنید که بار آموزشی بیشتری داشته باشند. اسباب‌بازی‌های چوبی، نسبت به اسباب‌بازی‌های مد روز، حرف بیشتری برای گفتن دارند. در این مطلب، با فواید این اسباب‌بازی‌ها آشنا می‌شوید. این وسایل، برای آموزش کودکان در خانه، بسیار مناسب‌اند.

بی‌زمانی
اسباب‌بازی‌های چوبی هیچ‌وقت تازگی‌شان را از دست نمی‌‌هند. اگر نگوییم چند قرن، باید بگوییم چندین دهه است که از جذابیت آن‌ها کم نشده است. پدربزرگ‌ و مادربزرگ‌های ما با همین اسباب‌بازی‌ها مفاهیم پایه را یاد گرفتند، نوه‌هایمان هم می‌توانند با آن‌ها بازی کنند و لذت ببرند. امروزه شرکت‌های تولیدکننده، این اسباب‌بازی‌ها را با رنگ‌ها و طرح‌های جدید می‌سازند اما آن‌ها هم‌چنان حسی کلاسیک را به ما منتقل می‌کنند.

دوام
بچه‌ها با اسباب‌بازی‌هایشان خشن رفتار می‌کنند، قطعات ریز اسباب‌بازی‌ها در خانه پخش‌و‌پلا و گم می‌شوند و گاهی می‌شکنند. اسباب‌بازی‌های چوبی، چند نسل باقی می‌مانند. اسباب‌بازی‌های چوبی مرغوب، راحت آسیب نمی‌بینند یا با ناخن و دندان، خراشیده نمی‌شوند. اگر کثیف شوند، می‌توانید خیلی راحت تمیزشان کنید. با خرید این اسباب‌بازی‌ها خیالتان از بابت دوام آن‌ها راحت خواهد بود، حتی می‌توانید آن‌ها را برای چندین بچه استفاده کنید.

استفاده چندمنظوره
با خرید اسباب‌بازی چوبی آموزشی از هر جهت سود می‌کنید، چون آن‌ها همراه با کودک شما رشد می‌کنند. اسباب‌بازی‌های چوبی، بادوام و چندمنظوره‌اند. کودکان در سنین نوپایی و پیش از دبستان، با اسباب‌بازی‌هایشان بازی‌های ساده و خلاقانه‌ای می‌کنند، اما وقتی بزرگ‌تر می‌شوند، از آن‌ها استفاده‌‌های پیچیده‌تری می‌کنند، مثلاً در مباحث هندسه و فیزیک از آن‌ها کمک می‌گیرند. هرچه توانایی ذهنی و مهارت‌های کودکان بیشتر رشد می‌کند، از اسباب‌بازی‌های چوبی، به شیوه‌های متفاوت‌تری استفاده می‌کنند. اسباب‌بازی‌های دیگر خیلی زود بلااستفاده می‌شوند اما اسباب‌بازی‌های چوبی به دلیل قابلیت استفاده‌ی چندمنظوره، کودکان را خسته نمی‌کنند.

تقویت قوه‌ی تخیل
بعضی از وسایل بازی چوبی به شکل وسایل نقلیه، خوراکی‌ها و وسایل خانه ساخته می‌شوند. این اسباب‌بازی‌ها کودکان را تشویق می‌کنند که با کمک تخیلشان، بازی و آموزش را با هم ترکیب کنند. گروهی دیگر از این اسباب‌بازی‌ها اشکال ساده‌ای مانند مثلث، دایره و…دارند. این به کودکان اجازه می‌دهد که با آزاد کردن تخیل‌شان راه‌های خلاقانه‌ای برای بازی پیدا کنند. مثلاً می‌توانند هنگام خانه‌سازی با قطعات چوبی، مفاهیم هندسی را یاد بگیرند.
می‌توانید با این اسباب‌بازی‌ها کودک‌تان را در خانه آموزش دهید، اما این فقط، نقطه‌ی شروع است. بچه‌ها می‌توانند با این اسباب‌بازی‌ها، بازی‌های متنوعی کنند. این اسباب‌بازی‌ها هدف مشخصی ندارند، آن‌ها کودکان را تشویق می‌کنند که تخیل‌شان را گسترش بدهند.

تقویت مهارت‌های زندگی
کودکان با بازی خلاقانه، مهارت‌های زندگی را می‌آموزند. مثلاً می‌توانند با کمک قطعات چوبی‌ای که به شکل خوراکی‌ها یا وسایل خانه‌اند، مهارت‌های خانه‌داری یا خرید از مغازه را تمرین کنند. اگر اسباب‌بازی‌ها اشکال ساده داشته باشند، باز هم در تقویت مهارت‌های زندگی مؤثرند. مثلاً کودکان می‌توانند تکه‌های چوب را به عنوان پول در نظر بگیرند و خرید و فروش کنند یا تصور کنند دایره‌های قرمز، توت‌فرنگی و دایره‌های آبی، بلوبری‌اند؛ بعد با آن‌ها سالاد میوه‌ی چوبی درست کنند.

گیج‌کنندگی کمتر
اسباب‌بازی‌های چوبی سروصدا ندارند. این ویژگی به کودکان کمک می‌کند که کنترل بیشتری روی بازی داشته باشند و ذهنشان را برای حل مسئله آماده‌ترکنند. خیلی از بچه‌ها از بازی با اسباب‌بازی‌هایی که زنگوله، سوت و صداهای الکترونیکی دارند، لذت می‌برند، اما این اسباب‌بازی‌ها جریان فکر را مختل و تخیل را محدود می‌کنند.

تشویق به همکاری متقابل
کودکان وقتی مهارت‌های زندگی را تمرین می‌کنند، دوست دارند دیگران را هم وارد بازی‌شان کنند. اسباب‌بازی‌های صدادار کودک را تشویق می‌کند که تنهایی بازی کند و نیاز به همکاری متقابل را با کمک خودِ اسباب‌بازی برطرف کند.
از آن‌جایی که اسباب‌بازی‌های چوبی نور و صدا ندارند، کودکان باید با دیگران وارد همکاری شوند. اگر چند کودک دارید، آن‌ها می‌توانند با هم بازی کنند. اگر یک فرزند دارید، می‌توانید روی آموزش او متمرکز شوید وبا او ارتباط متقابل برقرار کنید. این کار باعث می‌شود که درک و قدرت تصمیم‌گیری او، افزایش پیدا کند.

تقویت قدرت استدلال
اسباب‌بازی‌های چوبی صدا یا قطعات الکترونیکی ندارند که کودک را در بازی راهنمایی کند، هم‌چنین، همان‌طور که گفتیم، برای یک هدف خاص، طراحی نشده‌اند. این ویژگی باعث تقویت قدرت استدلال کودکان می‌شود. مثلاً ممکن است کودکان بخواهند با این اسباب‌بازی‌ها، مدلی بسازند که بتوانند به کمکش یک مسئله را بهتر بفهمند. آن‌ها با کمک اشکال چوبی به شیوه‌های متفاوت، قدرت استدلالشان را تقویت می‌کنند، مثلاً شاید دلشان بخواهد قطعات چوبی را براساس اندازه، شکل یا حتی رنگ، دسته‌بندی کنند.

کمک به حل مسئله
اسباب‌بازی‌های چوبی، توانایی حل مسئله‌ی کودکان را افزایش می‌دهد. مثلاً در ساده‌ترین حالت، می‌توانند از آن‌ها برای بازنمایی جمع و تفریق استفاده کنند، می‌توانند با آن‌ها برج بسازند یا در حل مسائل مختلف ریاضی از آن‌ها کمک بگیرند.

هماهنگی چشم و دست
قطعات ساده‌ی چوبی به هماهنگی دست و چشم کودکان کمک می‌کند. فعالیت‌هایی مانند برج‌سازی تأثیر زیادی در تقویت این مهارت دارند چون کودک باید سعی کند طوری قطعات را روی هم بچیند که واژگون نشوند، یا وقتی می‌خواهد مهره‌های چوبی را از نخ رد کند باید به فاصله و… توجه کند. هم‌چنین می‌تواند به کمک اسباب‌بازی‌های چوبی مفاهیمی مانند بالا، پایین، رو، زیر، کنار و… را یاد بگیرد. کودکان وقتی با جورچین‌های چوبی بازی می‌کنند، می‌بینند که قطعات چگونه در کنار هم قرار می‌گیرند و این باعث می‌شود هماهنگی بین دستان و چشمان‌شان بیشتر شود.

خوش‌دستی
اسباب‌بازی‌های چوبی به نسبت اسباب‌بازی‌های پلاستیکی، وزن بیشتری دارند، بنابراین وقتی کودکان با آن‌ها بازی می‌کنند، بیشتر می‌فهمند که دارند چه کاری انجام می‌دهند. این ویژگی برای کودکانی که روند هماهنگی اعضای بدنشان با تأخیر مواجه شده یا اختلالات حسی دارند، بسیار مفید است. اسباب‌بازی‌های سنگین‌تر، به کودکان کمک می‌کنند حرکت را بهتر حس کنند و مهارت‌هایشان را پرورش دهند. وزن مناسب باعث می‌شود کودکان بیشتر فکر کنند، انرژی بیشتری مصرف کنند و در نتیجه، بیشتر یاد بگیرند. مثلاً چرخ‌های یک ماشین چوبی به اندازه‌ی ماشین‌های پلاستیکی یا فلزی روان نیست؛ این به کودک یادآوری می‌کند که باید برای به حرکت درآوردنش، فشار بیشتری به آن وارد کند.

امنیت
لازم نیست نگران ایمنی اسباب‌بازی‌های چوبی باشید؛ چون آن‌ها ایمن طراحی شده‌اند. آن‌ها راحت نمی‌شکنند؛ این به این معناست که لبه‌های تیز، کودکان را زخمی نمی‌کنند. آن‌ها معمولاً قطعات ریز ندارند. اسباب‌بازی‌های چوبی، سمی نیستند، چون از مواد طبیعی ساخته شده‌اند، پس اگر کودکان آن‌ها را گاز بگیرند یا بمکند، اتفاقی برایشان نمی‌افتد. آن‌ها خانه را آلوده و فرزند شما را مسموم نمی‌کنند.

بی‌صدا بودن
اسباب‌بازی‌های چوبی آلودگی صوتی ایجاد نمی‌کنند. این ویژگی علاوه بر فوایدی که برای کودکان دارد، برای والدین هم بسیار آرامش‌بخش است چون آن‌ها هم در طول روز، به کمی سکوت نیاز دارند. این اسباب‌بازی‌ها بوق نمی‌زنند و راه نمی‌روند. شما می‌توانید صدای فرزندتان را هنگام بازی بشنوید. وقتی بچه‌ها می‌خوابند، اسباب‌بازی‌ها هم ساکت می‌شوند.

زیبایی
گذشته از همه‌ی نکاتی که گفتیم، اسباب‌بازی‌های چوبی ظاهر زیبایی دارند. آن‌ها با رنگ‌های درخشان و اشکال زیبایشان انرژی مثبتی به شما و فرزندتان می‌دهند. آن‌ها ظاهر خانه و اتاق کودک را زیبا می‌کنند و با بیشتر انواع دکوراسیون، هماهنگی دارند.

منبع: www.spielgaben.com
مترجم: مانا رجب‌زاده

محصولات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *