نکاتی برای خرید اسباب‌بازی

اسباب‌بازی مهم‌ترین عنصر دنیای کودکان است، تا آن‌جا که دنیای خود را با آن می‌سازند. کودکان با اسباب‌بازی زندگی می‌کنند، از آن‌ها می‌آموزند و حتی با اسباب‌بازی‌هایشان دوست می‌شوند. بچه‌ها می‌توانند ساعت‌ها با اسباب‌بازی سرگرم شوند. آن‌ها با اين وسايل می‌توانند موضوعاتی را تجربه كنند كه در واقعيت شايد سال‌ها طول بكشد تا به آن تجربه‌ها برسند. همین‌ها کافی است تا اهمیت اسباب‌بازی برای کودکان را درک کنید. بسياري از والدين اسباب‌بازی‌ را وسیله‌ای لوكس و تجملي به حساب می‌آورند، اما ارزش پولی يک اسباب‌بازی لزوما با ارزش حقيقی آن برای تربيت و آموزش كودک، يكی نيست. اسباب‌بازی به همان اندازه که می‌تواند مفید و موثر باشد، ممکن است مضر و مخرب هم باشد. این شما هستید که یکی از این دو تاثیر را برای فرزندتان انتخاب می‌کنید. شايد شما هم ازجمله والدينی باشيد که می‌خواهيد بدانيد چه معيارهایی برای خريد يک اسباب‌بازی مناسب برای كودک‌تان وجود دارد يا به‌عبارت ديگر، وسيله‌ای كه كودک‌تان بيشتر اوقاتش را با آن پر می‌كند تا چه حد برای او مفيد خواهد بود. در این مطلب به شما می‌گوییم برای خرید یک اسباب‌بازی ایمن به چه نکاتی باید توجه کنید. يكي از اهداف كميسيون ايمنی محصول مصرف‌كننده (CPSC) محافظت از مصرف‌كنندگان و خانواده‌ها از خطرات اسباب‌بازی-هاست. اين كميسيون قوانين و راهنمايي‌هایی را ايجاد می‌كند تا اطمينان حاصل كند محصولات مطمئن هستند. اسباب‌بازی‌ها به دلايل متفاوتی مانند داشتن وجود سرب، خطرات آتش‌سوزی، خفگی و مسائل ديگر كه ايجاد خطر می‌كنند، ممكن است ايمن نباشند.
ايمنی اسباب‌بازی يكی از مسائل نگران‌كننده برای همه پدر و مادرهاست. اغلب پدر و مادرها درباره خطراتی كه برخی وسايل دارند مانند برق‌گرفتگی يا خفگی اطلاعات دارند اما درباره آن‌چه نمی‌بينيد چطور؟ می‌پرسيد چه چيزهایی؟ خب مثلا سربی كه در برخی رنگ‌های نقاشی وجود دارد يا مواد شيميایی كه در برخی وسايل پلاستيكی می‌توانيد پيدا كنيد. بد نيست مروری بر راهنمای زير بيندازيد تا اطلاعات بیشتری کسب کنید:

 ۱- برچسب را بخوانيد
برچسب‌های اخطار، اطلاعات مهمی در‌مورد چگونگی استفاده از اسباب‌بازی و اين‌كه اين اسباب‌بازی برای چه سنی مناسب است، در‌اختيار شما قرار می‌دهند. برای مثال اگر روی بسته‌بندی نوشته شده «به‌دليل وجود قطعات كوچک براي كودكان زير ۳۶‌ ماه مناسب نيست» بايد به هشدار عمل كنيد. اسباب‌بازی‌هایی كه از جنس پارچه هستند، باید دارای برچسب «غیرقابل اشتعال» flame resistant باشند. اسباب‌بازی‌های پشمی و پارچه‌ای باید قابل شست‌وشو باشند و تمام اسباب‌بازی‌ها باید با مواد رنگی بدون سرب، رنگ شده باشند. لوازم كاردستی و نقاشی كودكان (مثل مداد شمعی)، باید عنوان «غیرسمی» (non toxic) را جایی روی برچسب یا جلدشان داشته باشند. به كودک خود بیاموزید چگونه از اسباب‌بازی به شكل صحيح استفاده كند.

 ۲- از خفگی پیش‌گیری کنید
اطمينان حاصل كنيد تمام لوازم و قسمت‌های اسباب‌بازی بزرگ‌تر از آن است كه كودک شما بتواند آن را به دهان ببرد و ببلعد. خفگی هنگام بازی با اسباب‌بازی از رایج‌ترین خطرات برای كودكان در جهان محسوب می‌شود، بنابراین باید از خریداری اسباب‌بازی‌های كوچک یا چند تكه خودداری كرد، زيرا ممكن است كودک هنگام بازی با آن‌ها، ناخواسته تكه‌ای را در دهان فرو كند و این كار باعث خفگی او شود.

۳- اسباب‌بازی با صداهای بلند نخرید
این کار ممكن است باعث ايجاد مشكل در گوش كودک شما شود. كودكان نسبت به بزرگسالان، حساسیت بیشتری به صداها دارند و متاسفانه بسیاری از اسباب‌بازی‌های موجود در بازار، مانند بعضی اسباب‌بازی‌های الكترونیكی و موسیقی و ماشین‌ها، صداهای بسیار بلندی دارند كه ممكن است صدمه‌ای به شنوایی كودكان در آینده وارد كنند.

۴- اسباب‌بازی‌های خوش‌ساخت بخرید
اطمينان حاصل كنيد كه تمام قطعات، درزها و شكاف‌ها نرم هستند و قسمت تيز و برنده ندارند. هم‌چنين اسباب‌بازی بايد قابل شست‌و‌شو باشد. هر روبان يا رشته‌ای كه ممكن است باعث خفگی شود، از اسباب‌بازی جدا كنيد. حواس‌تان به اسباب‌بازی‌هایی كه گلوله‌های كوچک دارد، باشد. چون ممكن است باعث خفگی شود.

۵- اسباب‌بازی بايد بدون سرب باشد
والدين بايد درباره مدادرنگی‌هایی كه حاوی سرب هستند، محتاط باشند. قوانين جديد كميسيون ايمنی محصول مصرف‌كننده بر محدود كردن مقدار سرب مجاز در محصولات تاكيد دارد. براساس قانون جديد وضع شده برای سازندگان اسباب‌بازی، اسباب‌بازی‌ها بايد ايمنی كافي داشته و به هيچ‌عنوان سرب نداشته باشند. مراقب فروشگا‌ه‌هایی كه اسباب‌بازی دست‌دوم می‌فروشند، باشيد. احتمالا لازم است اسباب‌بازی‌های قديمی خانه را دور بريزيد، به‌خصوص آن‌هایی كه رنگ شده‌اند. علایم مسموميت با سرب شامل تهوع، استفراغ، بي‌حالی، ‌رشد نكردن، وزن راكد و از دست دادن اشتها باشد. مهم‌ترين مسئله اين است كه شما به اسباب‌بازی مشكوک شويد و اگر خواستيد كودک‌تان را نزد پزشک اطفال ببريد، بايد اسباب‌بازی مورد‌نظر را هم همراه داشته باشيد.

۶- به مواد موجود در اسباب‌بازی توجه کنید
اسباب‌بازی‌های پلاستيكی محكم بخريد. اسباب‌بازی‌هایی كه با پلاستيک نازک تهيه می‌شوند به‌راحتی می‌شكنند. بسياری از نگرانی‌های والدين و مسئولان در‌مورد اسباب‌بازی‌ها و بطری‌های نوزاد، بيسفنول A است كه تركيب شيميایی مورداستفاده در توليد بسياری از اقلام پلاستيكی است. بحث بر سر اين است كه آيا اين ماده اثراتی بر رشد كودكان دارد يا خير؟ سازمان FDA ادعا می‌كند اين ماده شيميایی برای كودكان بی‌ضرر است، اما باز هم نياز به تحقيقات بيشتر است. يكی ديگر از موادی كه به‌نظر خطرناک می‌آيد فتالات است. گروهی از مواد شيميایی موجود در انواع محصولات مانند اسباب‌بازی‌های ساخته شده از پلاستيک انعطاف‌پذير به‌نام پلی‌وينيل كلريد است.

۷- ضد‌اشتعال‌ها و آفت‌كش‌ها
ضد‌اشتعال‌ها در حال حاضر توسط آژانس حفاظت از محيط‌زيست ايالات متحده تحت بررسی قرار دارد اما اين آژانس گزارش می‌دهد اين مواد می‌توانند برای انسان سمی باشند. بسياری از ضداشتعال‌ها را می‌توان از محصولات كودكان مانند اسباب‌بازی‌های پر شده حذف كرد. آفت‌كش‌ها هم می‌توانند به‌طور بالقوه برای كودكان سمی باشند. آن‌ها به سرعت تجزيه می‌شوند اما می‌توانند روی اسباب‌بازی‌ها يا درختانی كه در حياط اسپری می‌شوند، باقی بمانند. موسسه بهداشت محيط جايگزين‌های ديگری را پيشنهاد می‌دهد ازجمله صابون‌های حشره‌كش كه می‌تواند حياط خانه‌تان را تميزتر نگه دارد.

۸- اسباب‌بازی‌های حاوی مواد سمی نخرید
برای این کار لازم است مطمئن شويد روی برچسب اسباب‌بازی‌ها عبارت «غيرسمی» نوشته باشد.

۹- اسباب‌بازی‌های پرتاب شونده
از خريد اسباب‌بازی‌هایی كه شی به هوا پرتاب می‌كنند، اجتناب كنيد، اين قبيل اسباب‌بازی‌ها به‌راحتی می‌توانند جراحت‌های چشم را ايجاد كنند.

۱۰- مجموعه‌های حاوی مواد شیمیایی
از مجموعه‌های حاوی مواد شيميایی برای كودكان زير ۱۲ سال استفاده نكنيد. این مواد شیمیایی ممكن است ايجاد احتراق كنند و حاوی مواد شيميایی خطرناک باشند. مطمئن شويد كودک‌تان می‌داند چطور به‌صورت ايمن از اين وسايل استفاده كند.

۱۱- تاییدیه UL
اسباب‌بازی‌های برقی بايد تاييد UL را داشته باشند، برچسب را چک كنيد تا مطمئن شويد.

۱۲- آویز تخت
اسباب‌بازی‌هایی كه از تخت آويزان هستند، بايد سيم‌ها و رشته‌هایی كوتاه داشته باشند، این کار برای این است که ايجاد خفگی نكنند. اين‌گونه اسباب‌بازی‌ها به محض اين‌كه كودک قادر به ايستادن بود بايد برداشته شود. هنگام خرید اسباب‌بازی مخصوص تخت‌خواب كودكان باید به این موضوع توجه كنیم كه چیزهایی را خریداری كنیم كه طناب، زنجیر، بند چرمی و… نداشته باشد، زيرا ممكن است باعث خفگی كودک در تخت‌خواب شوند. هم‌چنین باید آن‌ها را در جای مرتفعی قرار داد كه وقتی كودک در تخت‌خواب سرپا ایستاده است، به آن‌ها دسترسی پیدا نكند.
امروزه استاندارد اسباب‌بازی‌ها توجه تمام كشورها را به‌خود مشغول كرده است. اين استانداردها دائما به‌روز می‌شوند و آزمايش‌ها و تست‌های زيادی روی آن‌ها انجام می‌شود، بنابراين بسيار مهم است كه به‌خاطر داشته باشيد ايمني در اولويت قرار دارد، چون هر سال هزاران كودک با همين اسباب‌بازی‌هایی كه وسيله سرگرمی هستند، مجروح می‌شوند.

چگونه از جراحت جلوگيری كنيم؟
اغلب جراحات با اسباب‌بازی بريدگی‌های جزیی، خراش‌ها و كبودی است. با اين حال اسباب‌بازی می‌تواند منجر به صدمه جدی يا حتی مرگ شود. اين اتفاق زمانی می‌افتد كه اسباب‌بازی‌های خطرناک به‌صورت غلط مورد استفاده قرار می‌گيرند. اسباب‌بازی‌های خطرناک بسیاری وجود دارند كه كودک هرگز نبايد با آن‌ها بازی كند. در‌واقع بر‌عهده شماست كه به هر شكل ممكن فرزندتان را از بازی كردن با این‌گونه وسایل منع کنید. مواد محترقه، اجسام نوک‌تیز، روروک و… از‌جمله موارد خطرناکی هستند که باید به آن‌ها توجه داشته باشید. اسباب‌بازی‌های الكتریكی نیز ممكن است باعث شوک یا آسیب‌دیدگی كودک شوند. اسباب‌بازی‌های پرنده و دارای تیر، نیز، در صورتی كه توجه كافی به نحوه استفاده‌شان نشود، می‌توانند آسیب‌دیدگی‌های چشم را به‌همراه داشته باشند.

به توصیه‌ها توجه کنید
توصيه‌های سنی روی اسباب‌بازی‌ها می‌تواند مفيد باشد زيرا آن‌ها راهنمایی‌های زير را دارند:
– ايمنی اسباب‌بازی (برای مثال اگر احتمال خفگی داشته باشد)
– توانایی كودک برای بازی با وسيله
– توانایی كودک در درک آن‌‌كه چگونه از اسباب‌بازی استفاده كند
– نياز‌ها و علایق كودک در سطوح مختلف رشد او
– اطلاعات مهمی كه در‌مورد اسباب‌بازی بايد بدانيد
آمارها غم‌انگیز است. در دهه‌ی ۹۰، ۵۷‌ كودک بر اثر بلعيدن اسباب‌بازی از دنيا رفتند، به‌همين دليل كميسيون ايمني محصول مصرف‌كننده (CPSC) مقررات سنگينی برای ايمنی اندازه اسباب‌بازی‌ها به‌منظور بازی بچه‌ها به‌خصوص بچه‌های زير ۳‌ سال در‌نظر گرفته است. با اين حال بسياری از اسباب‌بازی‌ها را می‌توان در بازار پيدا كرد كه برچسب احتياط در‌مورد بلعيده شدن اسباب‌بازی را ندارند. در اين ميان توپ‌های كوچک ۶۹ مورد مرگ بر اثر خفگی را در دهه‌ی ۹۰ رقم زده است، بنابراين اين توپ‌ها برای كودكان زير ۳ سال نبايد كوچک‌تر از ۴/۵ سانتی‌متر باشد.

 

 

 

منبع:مجله‌ی سیب‌سبز

محصولات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *