هفت روش که شما میتوانید برای ایمن نگاه داشتن کودکتان ازاسباببازیها از آنها استفاده کنید
۱-شمارهی تولید (هولوگرام) و یا برچسب روی اسباببازیها را مطالعه کنید.
۲-اسباببازیهای منسوخ شده را دور بیاندازید.
۳- اسباببازیهای مغناطیسی، شکسته و یا فرسوده را دور بیاندازید.
۴- مراقب سرب بهکار رفته در اسباببازیها و یا در رنگ اسباببازی باشید.
۵- کودکتان را در معرض سرب قرار ندهید
۶- اسباببازیها را از فروشگاههای مطمئن خریداری کرده و در مکانی امن و ایمن نگهداری کنید.
۷- در مورد اسباببازیها، منسوخ شدنشان و ایمنی و موارد مصرفیشان، بهروز باشید.
اسباببازیها و دیگر محصولات کودکان که منسوخ شدهاند، به اندازهی کافی ما را عصبی کرده و خظرناک هستند. با وجود دانستن این هشدار و خطر، شما به عنوان والدین چه کارهایی می توانید انجام دهید که کودک خود را ایمن نگاه دارید؟
اگرچه شما نمیتوانید کودکتان را از هرگونه خطری محافظت کنید اما روشهای بسیاری برای محافظت از کودک در برابر آسیبها وجود دارد. در ذیل چند پیشنهاد مفید داریم:
۱-شمارهی تولید (هولوگرام) و یا برچسب روی اسباببازیها را مطالعه کنید
بسیاری از اسباببازیهایی که منسوخ شدهاند، فقط در یک بازهی زمانی خاص و کارخانهی خاص تولید میشدند. تولیدکنندگان، از شمارهی محصولات استفاده میکنند تا مشخص کنند که فلان اسباببازی در چه زمانی ساخته شده است. اگر فکر میکنید یکی از اسباببازیهای کودکتان منسوخ شده است، شمارهی محصول را روی اسباببازی یا جعبهی آن پیدا کنید و آن را در برابر اخطارهای منتشر شده در وبسایت کمیسیون ایمنی محصول مصرفی، یا شورای نظارت بر اسباببازیها، و یا در وب سایت سازندهی آن اسباببازی بررسی کنید. معمولا شمارهی تولید محصول (هولوگرام) در جایی که دیده نمیشود، مانند قسمت زیرین اسباببازی، مهر میخورد. اگر برای پیدا کردن شمارهی تولید (هولوگرام) محصول، به مشکل برخوردید، با تولیدکنندهی آن اسباببازی تماس بگیرید و یا برای اطلاعات بیشتر به وبسایت شورای نظارت بر اسباببازیها مراجعه کنید.
۲- اسباببازیهای منسوخ شده را دور بیاندازید
اگر یکی از اسباببازیهای شما در لیست اسباببازیهای منسوخ شده وجود دارد، بلافاصله آن اسباببازی را از بین ببرید یا دور بیاندازید و دستورالعملهای مربوط به منسوخ شدن آن را مطالعه کنید. در بسیاری از موارد، میتوانید اسباببازی را برای تعویض به کارخانهی تولید آن بفرستید تا خسارتتان جبران شود. اگر کودکتان کوچک است، بهراحتی میتوانید حواسش را پرت کنید و اسباببازی را بدون اینکه توجهاش جلب شود، از او دور کنید. اگر متوجه شد، خرید یک اسباببازی جدید برای ضربهی روحی به کودک نوپا بهخاطر دور شدن از اسباببازی مورد علاقهی خود، میتواند آن را جبران کند.
۳- اسباببازیهای مغناطیسی و شکسته یا فرسوده را دور بیاندازید
اغلب اسباببازیهای مغناطیسی منسوخ و یا از رده خارج میشوند، زیرا باتریها وآهنرباهای کوچک و قدرتمند بهکار رفته در آنها، میتوانند خیلی زود شل و یا جدا شوند. کودکانی که آهنرباها و باتریها را میبلعند، از شرایط خطرناکی که ضمن این اتفاق میافتد، مانند انسداد روده ویا سوراخ شدن روده، آسیب میبینند. اگر کودکتان اسباببازیهای مغناطیسی دارد، همهی آنها را از لحاظ علائم سایش و شل شدن باتری و آهنربا، بررسی کنید و اگر مشکلی داشتند، آنها را دور بریزید. همواره کودک خود را زیر نظر بگیرید.
۴- مراقب سرب بهکار رفته در اسباببازیها و یا در رنگ اسباببازی باشید
محلی که از آن برای کودک خود اسباببازی تهیه میکنید را خوب بررسی کنید: مثلا رنگ سرب در ایالات متحده از سال ۱۹۷۸ ممنوع شده است، بنابراین اگر اسباببازیای را میخرید که مواد تشکیلدهندهی آن از ایالات متحده تهیه میشود، (یا از شرکتهای اسباببازیای که کارخانهی تولید آن در ایالات متحده قرار دارند)، میتوانید مطمئن باشید که در تولیدات اسباببازی آنها سرب وجود ندارد و صنعتگران و تولیدکنندگان کوچک نیز باید همان استانداردهای ایمنی را که تولیدکنندگان بزرگ بهکار می برند، رعایت کنند.
مثلا در امریکا، CPSC با همکاری با وزارت امنیت داخلی اطمینان حاصل میکند که اسباببازیهای وارداتی نیز ایمن هستند. در واقع ایالات متحده امریکا معیارهایی را برای کمترین میزان سرب و محدودیت استفاده از سرب در رنگها، در جهان تعیین کرده، و از واردات اسباببازیهایی که امن نیستند جلوگیری میکند. با اینحال، سرب را میتوان درمحصولاتی غیر از اسباببازی هم مشاهده کرد، مثلا قبلا در عینک آفتابی کودکان، لباس کودکان و حتی نوزادان بهکار برده میشد. گاهیاوقات سرب بهعنوان تثبیتکننده یا برای محصولات رنگآمیزی استفاده میشود، بنابراین سعی کنید تکههای شکسته شده یا پوسته پوسته شده از اسباببازی را بیرون بیاورید تا مطمئن شوید کودکتان به طور تصادفی یک قطعه را در دهان نمیگذارد و یا نمیبلعد.
۵- کودکتان را در معرض سرب قرار ندهید
آکادمی اطفال امریکا این نکته را خاطرنشان میکند که ممکن است کودک علائم بدنی واضح و مشخصی را از قرار گرفتن در برابر سرب، حتی در سطح بالا، از خود نشان ندهد، اما بعدها باعث مشکلات یادگیری و رفتاری در کودک میشود. اگر شک دارید یا نگران هستید که کودکتان در معرض مواجهه با سرب قرار دارد، از پرشک متخصص بخواهید برای او آزمایش خون بنویسد. در بعضی مناطق نیز ممکن است شما بتوانید یک آزمایش مربوط به وجود سرب در بدن کودک را از بخش بهداشت محلی منطقهی سکونت خود، رایگان انجام دهید. این سادهترین و آسانترین راه برای نتیجه گرفتن در کوتاهترین زمان ممکن است که میتواند در آزمایشگاه و یا مطب پزشک مربوطه انجام شود.
۶- اسباببازیها را از فروشگاههای مطمئن خریداری کرده و در مکانی امن و ایمن نگهداری کنید
فقط خرید اسباببازیهای ایمن کافی نیست، باید مطمئن باشید که از مکانی امن اسباببازیها را تهیه و در مکانی امن نگهداری میکنید. گزارشهایی از مرگ و آسیب مغزی در نتیجهی ریزش قفسهی اسباببازیها بر روی سر و گردن کودک موجود است و یا اینکه کودکان هنگام بالا رفتن از قفسهی اسباببازیها، زیر آوار مانده و خفه شدهاند.
بهترین راه برای ایمن نگه داشتن کودکتان در این خصوص، برداشتن دربهای قفسههای اسباببازیست. اگر نمیخواهید درب آن را بردارید، میتوانید تکیهگاهی برای قفسهی اسباببازیها نصب کنید و توجه کنید که درب قفسه تحت هر شرایطی باز بماند.
۷- در مورد اسباببازیها، منسوخ شدنشان و ایمنی و موارد مصرفیشان، بهروز باشید
برای اینکار شما میتوانید به دبیرخانهی شورای نظارت بر اسباببازی مراجعه کرده و موارد مرتبط را بخوانید.
نویسنده: نانسی مونتگومری
مترجم: میترا امجدی
دانشآموختهی حقوق و همچنین ریاضیات کاربردی
وکیل دادگستری هستم، اما دغدغهام تئاتر است. کارم را با بازیگری تئاتر آغاز کردهام، اما تجربهی کارگردانی نیز دارم. در سالهای اخیر در حوزهی تئاتر کودک و نیز صنعت اسباببازی هم با گروهی از دوستانم فعالیت میکنم که طراحی اپلیکیشنی ویژهی تئاتر کودک و نوجوان، و نیز پایگاههایی برای معرفی جهان اسباببازی به عموم والدین، از آن جمله بوده است.
سی و سه سال دارم و هماینک دبیر تحریریهی پایگاه خبری اسباببازیها و دبیر محتوایی اپلیکیشن “نماشک” هستم که بهزودی رونمایی خواهد شد.