چرا اسباببازیهای زیاد کودکتان را بیحوصله و خسته میکند؟
در یک مطالعه و تحقیق که به تازگی در دانشگاه تولدو در اوهایو، انجام شده است، ۳۶ کودک نوپا (بین ۱۸ تا ۳۰ ماهگی) را، به دو نوبت وارد اتاق بازی کردند. در نوبت اول اتاق فقط ۴ اسباببازی داشت، در نوبت دوم ۱۶ اسباببازی در اتاق قرار دادند. با اینکه کودکان در اتاق دوم تنوع بیشتری داشتند و اسباببازیهای بیشتری را میتوانستند لمس کنند، اما اتاق اول آنها را بیشتر جذب خودش کرد. چراکه با هر اسباببازی بیشتر از دوبار بازی میکردند و بازیهای بیشتری را تجربه میکردند. با توجه به این تحقیق، اسباببازیهای بیشتر باعث میشود قدرت اکتشاف و خلاقیت بچهها کمتر شده و مزایای پیشرفت و شناخت از آنها گرفته شود. کودکان در سن رشد، نمیتوانند با گزینههای زیادی روبرو شده و از آنها به درستی استفاده کنند. این بدان معناست که اگر کودکتان وارد محیطی با اسباببازیهای زیاد و متنوع شود، از هیچکدام از آنها نمیتواند به درستی و کامل استفاده کند.
اسباببازیهای بیشتر، مشکلات بیشتر
اسباببازیهای زیاد فقط به کودکان لطمه نمیزند، بلکه مدیریت آنها برای والدین نیز سخت خواهد بود. داشتن اسباببازیهای زیاد محیط اطرافتان را شلوغ و بههم ریخته میکند. والدین وقت زیادی را صرف سازماندهی، تمیز و مرتب کردن اسباببازیها میکنند. برای بازی کردن با کودکشان وقت کم میآورند. همان لحظهای که آنها اسباببازیها را سازماندهی میکنند، کودک از آن طرف باز هم شروع به پخش و پلا کردن باقی اسباببازیها میکند و این منجر به عصبانیت و گاهی فریاد کشیدن والدین میشود.جعبههای پر از اسباببازی و کمبود مکانی برای نگهداری از آنها، معمولا به والدین استرس وارد میکند.
انتخاب اسباببازی مناسب
این به معنی نیست که شما برای کودکتان اسباببازی نخرید. بلکه برای انتخاب اسباببازیها دقت بیشتری داشته باشید. اسباببازیای که انتخاب میکنید مناسب کودکتان باشد و صرفا فقط یک بار از آن استفاده نکند. اسباببازیهای ساده و باز را انتخاب کنید مثل عروسک، ماشین و یا قطارهای کوچک اسباببازی که به کودکتان این فرصت را میدهد خلاق باشد و از تخیل خود استفاده کند. اگر اسباببازیای انتخاب کنید که همهکاره باشد، کودک خیلی سریع علاقهی خود را به آن از دست میدهد. دسترسی به اسباببازیهایی که بچهها برای استفاده از آنها نیاز به تصمیمگیری دارند، برای رشد و توسعهشان مفید است. ممکن است کودکتان با دیدن یک اسباببازی و بستهبندیاش که زرق و برق دارد، هیجانزده شود و ذوق کند، اما شما گول ظاهر یک اسباببازی و هیجان اولیهی کودکتان را نخورید. توانایی نه گفتن به او را داشته باشید. چون نه گفتن به کودکتان و قبول نکردن همهی خواستههایش، به او در مورد محدودیتها آموزش میدهد.
چگونه اسباببازیها را کم کنیم؟
به جای هدیه دادن یک اسباببازی به کودک خود، او را به تئاتر و یا پارک ببرید. برای کم کردن تعداد اسباببازیها، آنهایی را که استفاده نمیکنند، به دیگران هدیه دهید. این کار اگر با مشارکت خود کودک همراه باشد، او را بسیار هیجانزده خواهد کرد. البته ممکن است برای بعضی بچهها با دشواری همراه باشد. همهی بچهها از هدیه دادن وسایل خود به دیگران استقبال نمیکنند. اما اگر شما این کار را در روند کارهای همیشگیتان قرار دهید، کودکتان معنی سخاوت و هدیه دادن را به خوبی خواهد فهمید. برای اسباببازیهایی که تصمیم به نگه داشتنشان دارید، مکانهایی را طراحی کنید که کودکتان بتواند به راحتی به آنها دسترسی داشته و پیدایشان کند. مثلا عروسکها را در یکجعبه، لگوها یک جعبه، ماشینها یک جعبه و به همین ترتیب همهی اسباببازیها را سازماندهی کنید. اگر فضایی برای ذخیرهسازی در خانه دارید، گاهی تعدادی از اسباببازیها را از دید کودکتان دور کنید و بعد از مدتی باز آن را به او بدهید. با این کار کودکتان هم فرصت بازی با بقیهی اسباببازیهایش را دارد و هم اینکه بعد از مدتی با اسباببازی جدید خوشحال خواهد شد.
داشتن وسایل و اسباببازیهای کمتر در خانه همه را خوشحالتر خواهد کرد. چراکه زندگی بدون اسباببازی زیاد برای کودکان و خانواده، معنا و مفهوم بهتری خواهد داشت. خاطرات کودکان از دوران کودکیشان بهتر خواهد بود، چون والدین وقت بیشتری را با آنها میگذرانند.
منبع: www.todaysparent.com
مترجم: میترا امجدی
دانشآموختهی حقوق و همچنین ریاضیات کاربردی
وکیل دادگستری هستم، اما دغدغهام تئاتر است. کارم را با بازیگری تئاتر آغاز کردهام، اما تجربهی کارگردانی نیز دارم. در سالهای اخیر در حوزهی تئاتر کودک و نیز صنعت اسباببازی هم با گروهی از دوستانم فعالیت میکنم که طراحی اپلیکیشنی ویژهی تئاتر کودک و نوجوان، و نیز پایگاههایی برای معرفی جهان اسباببازی به عموم والدین، از آن جمله بوده است.
سی و سه سال دارم و هماینک دبیر تحریریهی پایگاه خبری اسباببازیها و دبیر محتوایی اپلیکیشن “نماشک” هستم که بهزودی رونمایی خواهد شد.