اسباببازی برای کودکان افسرده
بازی چگونه به کودکان افسرده کمک میکند؟
برای انتخاب اسباببازیهای کودکان همیشه باید ابتکار زیادی داشته باشید. اما وقتی کودکی با نیازهای ویژه دارید، کار خیلی سختتر میشود. مثلا انتخاب اسباببازی مناسب برای کودکان افسرده کار پردردسری است.
دکتر دبورا سرانی روانشناسی است که به طور تخصصی روی درمان افسردگی کار میکند. او معمولا به والدین توصیه میکند که برای سرگرمی و بهبود حال کودکان افسردهشان هنگام انتخاب اسباببازی به این نکات توجه کنند:
۱-به دنبال اسباببازیهایی بگردید که نمایش احساسات مختلف را به کودکان بیاموزند
تشخیص دادن احساسات مختلف از هم، برای بیشتر بچههای کوچک، چالشبرانگیز است اما دستوپنجه نرم کردن با این موضوع و بیان احساسات برای کودکان افسرده، سختتر است. انتخاب چنین اسباببازیهایی کودکان افسرده را دعوت میکند که تفاوتهای ظریف بین احساسات مختلف را درک کنند و یاد بگیرند که با دیدن حالت چهرهی آدمها میتوانیم بفهمیم چه احساسی دارند. اگر آنها فرق بین کلافگی و عصبانیت شدید را بفهمند یا احساس غم و تنهایی را از هم تشخیص دهند، بهتر میتوانند احساسات خودشان را بیان و دربارهی آنها صحبت کنند.
۲-فعالیتهای هنری را امتحان کنید
تحقیقات نشان میدهند که فعالیتهای هنریای مانند نقاشی و ساخت موسیقی فقط حال و هوا را عوض نمیکنند؛ بلکه به کودکان کمک میکنند بهتر احساساتشان را بیان کنند و تسلط بیشتری روی وضعیت روانیشان داشته باشند. آنها را تشویق کنید به کارهایی مانند نقاشی و سفالگری بپردازند و برایشان وسایل موسیقی بخرید. از روشهای جدید و دیجیتال هم غافل نشوید و با کمک بازیها و اپلیکیشنهای مختلف، هنر و موسیقی را وارد زندگی کودکتان کنید.
۳-بازیهایی را انتخاب کنید که مبتنی بر حل مسئله باشند
افسردگی میتواند باعث حواسپرتی، کاهش قدرت استدلال و اخلال در روند تفکر شود. بازیهایی که ذهن کودک را برای یافتن راهحل به چالش میکشند و او را وادار میکنند که از منطق استفاده کند، مهارتهای شناختی او را تقویت میکنند. بازیهای کلاسیکی مانند شطرنج، اتللو، کشتی جنگی و…خیلی مناسباند. البته در بین بازیهای دیجیتال هم گزینههای مناسبی پیدا میشود.
۴-به سراغ بازیهایی بروید که کودکان را از نظر روانی انعطافپذیرتر کنند
بازیهایی مثل جنگا، تمساح دندانپزشک و… را در نظر داشته باشید.
۵-اسباببازیهای آرامشبخش را امتحان کنید
فروشگاهها پر از اسباببازیها و وسایل مختلفیاند که نور و رنگ را به خانهی شما میآورند و روحیهی کودکتان را بهتر میکنند؛ از اسباببازیهای شبنما و انواع چراغ خواب گرفته تا وسایل حبابسازی و…
۶-نمایش را فراموش نکنید
همهی اسباببازیهایی که کودکان را تشویق میکنند که نمایش بازی کنند، برای بهبود حال جسمی و روانی آنها فوقالعادهاند. تحقیقات نشان میدهند که چنین بازیهایی در بهبود افسردگی و اختلالات اضطرابی بسیار موثرند چون اندوه را کاهش میدهند و به کنترل احساسات کمک میکنند. میتوانید انواع عروسک را برای کودکتان تهیه کنید.
۷-به سراغ بازیهای خندهدار بروید
خنده، داروی بسیار موثری است. تجربههای خندهدار ترشح هورمونهای دوپامین و سروتونین را افزایش میدهند. پس اسباببازیهایی را انتخاب کنید که شما و کودکتان را بخندانند.
۸-بازیهایی را انتخاب کنید که کودکتان را وادار به قصهگویی کنند
بچههای افسرده، راحت دربارهی مشکلشان صحبت نمیکنند، اما اگر آنها را تشویق کنید که قصه بگویند و نقش بازی کنند، به آنها کمک میکنید بدون احساس ناامنی، درگیریهایشان را با شما در میان بگذارند. پس وقت انتخاب اسباببازی، این نکته را هم در نظر داشته باشید.
این اسباببازیها و سرگرمیها به کودکان افسرده کمک میکنند که از اندوه فاصله بگیرند، ولی به یاد داشته باشید که هیچ چیز به اندازهی وقت گذاشتن و توجه، حال کودکان را بهتر نمیکند.
منبع: www.psychologytoday.com
مترجم: مانا رجبزاده