معرفی بوردگیم: کدنیمز
پیدا کردن یک سرگرمی مناسب برای مهمانیها، دورهمیها و جمعهای دوستانه و فامیلی از دغدغههای بسیاری افراد است. عدهای ورزشهای گروهی را ترجیح میدهند و عدهای دیگر با صحبت کردن و یا انجام بازیهایی همچون اسم-فامیل یا پانتومیم این اوقات را پر میکنند؛ با اینحال اغلب اوقات جای خالی یک سرگرمی گروهی جدید را حس میکنیم. بازیهای رومیزی و کارتی برای این منظور از بهترین گزینهها میباشند اما هر بازی رومیزی مناسب مهمانی و دورهمی نیست و باید مواردی را انتخاب کرد که قوانین پیچیدهای نداشته باشند و بتوانند افراد با علایق و سلایق مختلف را جذب کنند. در این مقاله و چند مقاله بعدی تعدادی از بهترین بازیهای دورهمی یا به اصطلاح پارتیگیمها را به شما معرفی میکنیم.
کدنیمز codenames در سال ۲۰۱۵ توسط Vlaada Chvatil طراحی شد و نهتنها توانست جوایز بینالمللی متعددی را از آن خود کند، درحال حاضر رتبه یک جهان در زمینه پارتیگیمها را نیز داراست.
در کدنیمز بازیکنان به دو تیم آبی و قرمز تقسیم میشوند و هرگروه در پی آن است که با استفاده از تعدادی کلمه رمز، جایگاه درست مامورین عملیاتی خود را پیدا کند. روی میز تعدادی کارت چیده میشود و روی هر کارت کلمهای نوشته شده است که درواقع اسم رمز یکی از مامورین است. یکی از اعضای هر تیم نقش اَبَرجاسوس یا سرگروه را داشته و کلید محل مامورین عملیاتی را در اختیار دارد و میبایست با استفاده از کدهای یک کلمهای همتیمیهای خود را در یافتن جایگاه درست مامورین همرنگ خود یاری کند؛ منتها اجازه ندارد بهطور مستقیم به آن کلمه اشاره کرده یا از همخانوادههای آن استفاده کند. بهعنوان مثال اگر کلمه رمز “مثلث” متعلق به تیم قرمز باشد، سرگروه با گفتن کلمه هندسه اعضای تیم خود را راهنمایی میکند و سعی میکند درهر نوبت بهنحوی سرنخ دهد که اعضای تیمش بتوانند بیش از یک کلمه را حدس بزنند تا زودتر از تیم حریف، محل اختفای تمام مامورین همرنگ خود را پیدا کنند. در میان کارتهای رمز، چهار کارت به عابرین بیگناه و یک کارت به قاتل اختصاص دارد و اگر تیمی به اشتباه کارت قاتل را انتخاب کند، بلافاصله میسوزد.
یادگیری کدنیمز بسیار راحت است و هر دست بازی حدودا ده دقیقه طول میکشد، درنتیجه میتوان بارها با کلمات و رمزها و کدهای متفاوت آن را تکرار کرد. وجود تعداد زیادی کارت دوطرفه قابلیت تکرارپذیری بازی را بالا برده و موجب میشوند با کلمات و کدهای تکراری مواجه نشویم.
از دلایل محبوبیت بالای کدنیمز یادگیری راحت آن، کوتاه بودن مدت زمان هر دست، وجود ساختار تیمی و رقابتیست و اینکه در آن با کلمات سروکار داریم؛ ملموسترین روش ارتباطی انسانها. کدنیمز دو تا هشت نفره است اما حتی با تعداد بالاتر نیز قابل انجام است و مناسب سنین ده سال به بالاست.
با وجود محبوبیت بالای کدنیمز، طراح آن بعد از مدتی تصمیم گرفت پا را از دنیای کلمات فراتر گذاشته و نسخه جدیدی از کدنیمز را عرضه کند که مبتی بر تصاویر باشد که در اقصی نقاط جهان افراد با زبانهای متفاوت بتوانند با آن راحتتر ارتباط برقرار کنند. چنین بود که codenames pictures یا کدنیمز تصاویر در سال ۲۰۱۶ متولد شد. شیوه کلی بازی شباهت زیادی به کدنیمز کلمات دارد با این تفاوت که رمزها بهجای کلمات به شکل تصاویر هستند. تصاویری که میتوان از آنها برداشتهای مختلف داشت و باید با یک کد یک کلمهای توصیف شوند.
درحال حاضر نسخه ایرانی هردو بازی یعنی هم کدنیمز کلمات و هم کدنیمز تصاویر تولید شده، از کیفیت ساخت خوبی برخوردار است و در زمره پرفروشترین بازیهای مهمانی و دورهمی ایران قرار دارد. اما از اولین سوالاتی که برای مخاطبین پیش میآید این است که کدام کدنیمز بهتر است؟ کدام را تهیه کنم؟ پاسخ درستی برای این پرسش وجود ندارد و بستگی به سلیقه افراد دارد. بعضی تصاویر تخیلی و چندبعدی کدنیمز تصاویر را بیشتر میپسندند و بعضی وسعت دایره لغات که کدنیمز کلمات میطلبد را ترجیح میدهند. به نظر من جذابترین شکل بازی به هنگام تلفیق دونسخه حاصل میشود. بله، دونسخه کدنیمز قابلیت تلفیق و استفاده همزمان را دارند.
مهمترین نکتهای که در رابطه با این پارتیگیم محبوب باید بدانید این است که میزان جذابیت بازی بستگی زیادی به بازیکنان آن دارد. با ریسک نکردن و استفاده از سرنخهای تک و یا با تقلب، جذابیت بازی از بین خواهد رفت.