کودک اوتیسم و اسباببازیهای کاربردی (بخش دوم)
کیفیت را بر کمیت ترجیح دهید
اسباببازیهای بیش از حد میتواند برای یک کودک اوتیستیک، گیجکننده و ناخوشایند باشد، چرا که تنوع محرکها منجر به ایجاد سردرگمی برای افراد این طیف میشود. بهتراست یک اسباببازی با کیفیت خوب را بر بسیاری از اسباببازیهای ارزانتر که خانه شما را شلوغ میکنند، ترجیح دهید. اگر در انتخاب اسباببازی با کیفیت، درست عمل کنید، حتی یک اسباببازی میتواند برای ساعتهای طولانی، لذت ایجاد کند و مهارتهای کودکتان را گسترش دهد. فرقی نمیکند که این مطلب را به عنوان والد میخوانید یا متصدی تامین ابزارهای آموزشی برای مدرسهی کودکان اوتیسم. درهرحالت، در نظر داشتن این نکته بسیار ارزشمند است که لازم است کیفیت را بر کمیت ترجیح دهید. از مزیتهای جستجوی آنلاین استفاده کنید. فروشگاههای متعددی به ارایهی ایدههایی در زمینهی اسباببازیهای کودکان مبتلا به اوتیسم، نحوهی غذا خوردن این کودکان و سایر مسایل مربوط به آنها پرداختهاند. همچنین راهنماهای زیادی برای انتخاب اسباببازی مناسب این گروه از کودکان وجود دارد.
باید گفت در این اختلال، تنوع زیادی وجود دارد. به عبارتی هر کودک، متفاوت است و هر نوع اوتیسم نیز تفاوتهایی با انواع دیگر دارد. شما نیاز و منافع کودک خود را بهتر از هر کس دیگری میشناسید و میتوانید به او کمک کنید. پیدا کردن آنچه نویسندگان اوتیستیک در دوران بچگیشان دوست داشتند، نیز ایدهی خوبی است. می توانید لیستی از علایق دوران کودکی این نویسندگان تهیه کنید و از بازیهای آنها برای تنوع، بخشی به بازیهای فرزندتان استفاده کنید. برای بازی، سعی کنید تا تلفیقی از بازیهای سنتی و محرک را به کار ببرید و خود را به نوع خاصی از بازیها محدود نکنید. بعضی از کودکان مبتلا به اوتیسم عادت دارند تا در حالیکه بر نوع خاصی از بازیهای موردعلاقهشان مثل پازل متمرکز هستند، با دیگران نیز بازیهای معمول یا خیالی انجام دهند.
در انتخاب بازی مراقب وبسایتهایی که بر “بازی مناسب” تاکید دارند، باشید. هدف این وبسایتها ممکن است این باشد که کودک اوتیستیک را به عنوان کودکی عادی جلوه دهند نه اینکه به آنها کمک کند تا سرگرم شوند و مهارتهای خود را نیز بهبود ببخشند.
بنابراین بهتر است با دریافت آگاهیهای قبلی از ویژگیهای بازی مناسب کودکان اوتیسم، وارد بازار و یا فروشگاههای اینترنتی شوید و خریدتان را انجام دهید.
به دنبال اسباببازیهایی بروید که علایق خاص فرزندتان را برآورده کنند
تشویق احساسات خاص کودکتان در مورد شیوهی خاصی از بازی به او کمک میکند که احساس پشتیبانی و درک شدن کند.(همچنین ممکن است در نهایت منجر به موفق شدن در حرفهای برای فرزندتان شود. به عنوان مثال دختربچهای که عاشق کامیونهای آتشنشانی باشد ممکن است روزی کامیونی آتشنشانی طراحی کند.) بنابراین در انتخاب اسباببازی، از جویا شدن علایق شخصی کودتان نیز غافل نشوید.
به دنبال اسباببازیهای قابل استفاده در فضای باز باشید
ورزش برای همهی کودکان اهمیت دارد و کودکان اوتیسم نیز از این قاعده مستثنی نیستند. ورزش، تحرک و بازیهای در فضای باز، ممکن است خروجی خوبی برای انرژی اضافی کودک نیز فراهم کنند. دراین قبیل بازیها، کودک را تشویق کنید که به تنهایی و با دیگران بازی کند. اگر این قبیل کودکان بخاطر طبیعتشان مضطرب باشند، غالبا بازیهای گروهی همکارانه را به بازیهای رقابتی ترجیح میدهند.
ساخت اسباببازی با فرزندتان را فراموش نکنید
حتی اگر فرزند بزرگتری دارید، او از طریق فرایند ساخت یک عروسک همراه با شما لذت زیادی میبرد. بهعنوان مثال، ممکن است بخواهید به کمک هم یک عروسک طراحی کنید و بسازید. کودکان اوتیسم توانایی خوبی در طراحی، سازماندهی و خلق دارند و میتوانید از طریق این فرایند، استعدادهای نهفتهی او را به ظهور برسانید. درگیر شدن در پروسهی ساخت به همراه کودک، میتواند در کشف دنیای درونی او نیز بسیار موثر باشد و رابطهی عاطفی شما را تا حد زیادی تحتتاثیر قرار دهد.
اگر کودکتان، دارای همبازی است، اسباببازیهای قابل اشتراک را بررسی کنید
برای کودکان همسن، اسباببازیهایی مانند توپها، گچهای طراحی، وسایل هنری و یا ورزشی، قابل اشتراک هستند.
بنابراین بد نیست تا اسباببازیهای خواهر، برادر و یا همبازیهای کودکتان را نیز بررسی کنید و فرزندتان را تشویق کنید تا ضمن برقراری ارتباط با طرف مقابل، از اسباببازیهای او استفاده کند. کودکان میتوانند از طریق بازی کردن با وسایل یکدیگر، ضمن تقویت مهارتهای حرکتی، بودن با دیگران را نیز یاد بگیرند و این حالت، فرصتی برای رشد اجتماعی به حساب میآید.
اسباببازی را انتخاب کنید که امکان بازی همزان والد- کودک را فراهم میکند
این قبیل اسباببازیها به شما یا والدین کمک میکنند تا بتوانید با فرزندتان ارتباط برقرار کنید و بدانید که ذهن او چگونه کار میکند.
در حقیقت کودکان مبتلا به اوتیسم، افرادی منحصر به فرد هستند که ارزش دیده شدن را دارند و بازیهای مشارکتی، این فرصت را برای شما ایجاد میکنند. در این فرصت شما میتوانید ضمن آگاهی از دنیای درونی فرزندتان، به او کمک کنید تا در فضایی امن و آرامبخش، مهارتهای اجتماعی را نیز از طریق بازی یاد بگیرد. به یاد داشته باشید که کودک شما، انسانی منحصر به فرد، با تواناییهای مخصوص به خودش است. بنابراین در بازی با او، تلاش کنید تا دنیای درونیاش را درک کنید و استعدادهایش را به رخش بکشید. اگرهدف از بازی، وانمود کردن کودک مبتلا به اوتیسم به عنوان فردی عادی باشد، میتوان گفت، کار علمیای صورت نگرفته و کودکتان تا حد زیادی مورد ظلم قرار گرفته است.
منبع: کودک نوجوان